Dijital dönüşümün en fazla merak edilen konuları arasında e tahsilat nedir ve e tahsilat nasıl yapılır soruları yer almaktadır. Dijital dönüşüm süreci ekonomik hayatı kolaylaştırmaya devam ediyor. Son yıllarda ekonomide gerçekleştirilen dijital dönüşüm sayesinde birçok kolaylık da iş hayatına girmeye devam etmekte. Dijital dönüşüm süreci hem ekonomik hayatı hem de resmi işlemleri daha pratik bir hale getiriyor. Bununla birlikte maliyet bakımından sağladığı avantajlarla da işletmelerin hatırı sayılır meblağlarda tasarruflar elde edebilmelerine olanak sağlıyor. E-dönüşüm uygulamaları, işletmelerin mali durumlarına iyi gelmekle de kalmıyor. Bununla birlikte çevremizin her sene yüksek miktarlarda kağıt atıklardan korunmasına ve gereksiz yere ağaç kesilmesini önlemeye de çok büyük bir katkı sağlıyor. İşte bu dijital dönüşüm uygulamalarından birisi de e-tahsilat uygulamasıdır. Yazımızda sizler için e tahsilat nedir sorusunun cevabını açıklayacağız. Bu soruyu cevaplandırdıktan sonra da e tahsilat nasıl yapılır sorusuna yanıt vereceğiz. Haydi öyleyse şimdi başlayalım.
E Tahsilat Nedir?
E tahsilat nedir sorusuna verilecek cevap aslında oldukça basittir. İşletmeler, uzun süredir hali hazırda e-tahsilat yöntemi ile işlem yapmaktadır. E-tahsilat, aynı zamanda elektronik tahsilat uygulaması olarak da bilinir. Bu uygulama, çevrimiçi ödeme araçları yoluyla carilerden tahsilat yapılmasına olanak sağlayan bir sistemdir. Bu sistemlerde kullanılan ödeme yöntemlerinden bazıları banka kartları ve kredi kartları ile sanal kredi kartlarıdır.
E-tahsilat uygulaması, işletmelere, kredi kartları veya banka kartları üzerinden hem peşin hem taksitle hem de periyodik olarak ödemeler alabilme konusunda yardımcı olur. Bu dijital dönüşüm uygulaması sayesinde geleneksel yöntemlerle ödeme almak zorunda kalmayacaksınız. Artık havale, EFT, çek ve senet gibi ödeme metotlarının dışında çok daha kolay ve pratik bir tahsilat yöntemi daha bulunuyor. E-tahsilat uygulamasının sağlamış olduğu kolay ve sağlıklı nakit akışı sayesinde işletmenizin iş hacmini eskisinden daha da büyük bir hale getirebilirsiniz. Geleneksel tahsilat yöntemlerine ihtiyacınızın kalmaması sizi hem sistemsel hem de donanımsal maliyetlerden de kurtararak tasarruf etmenize olanak sağlayacaktır.
Nasıl E-Tahsilat Yapabilirim?
E tahsilat nedir sorusunu cevapladığımıza göre şimdi de e tahsilat nasıl yapılır sorusunu yanıtlayabiliriz. İşletmelerin, e-tahsilat uygulaması ile ödeme alabilmeleri için bankaların sanal poslarını, kullandıkları web sitelerine entegre etmeleri gerekmektedir. Bu temel entegrasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından ise e-tahsilat yoluyla ödeme almaya başlayabilirsiniz. E-tahsilat uygulamasının işleyişi ise temel olarak şu şekildedir:
- Siparişlerini tamamlayan alıcılar ödeme yapabilmek için sisteme, kullanıcı adı ve şifre bilgileri ile giriş yaparlar.
- Sisteme girişlerini tamamlayan kullanıcılar, ödeme araçlarını tercih ettikten sonra ödeme işlemlerinde kullanacakları kredi kartı veya banka kartı bilgilerini ilgili bölümlere girerler.
- Ödeme araçlarına ait bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra ödemenin peşin mi yoksa taksitle mi gerçekleştireceklerini tercih ederler.
- Yukarıda sıralamış olduğumuz işlemleri tamamlayan kullanıcılar son olarak ödeme miktarını da sisteme girerek ödeme işlemlerini tamamlar.
- Bu aşama tercihe göre gerçekleşmektedir. Dileyen kullanıcılar ekstra güvenli bir ödeme işlemi gerçekleştirmek için müşterisi oldukları bankada bulunan iletişim bilgileri yoluyla kendilerine gelecek şifreyi girerler. Şifrenin doğru bir şekilde girilmesi üzerine e-tahsilat yoluyla ödeme işlemi tamamlanmış olur.
E-Tahsilat Ne İçin Kullanılabilir?
E-tahsilat uygulamaları, işletmelerin tahsilat konusunda karşı karşıya kalabilecekleri her türlü sorunu ortadan kaldırmaktadır. Bu uygulama, özellikle de tahsilatlarını zamanında gerçekleştiremeyen işletmeler için büyük bir kolaylık ve avantaj sağlamaktadır. E-tahsilat uygulaması en yaygın olarak bayilik sistemi ile çalışan şirketler tarafından kullanılmakta. E-tahsilat uygulaması, en çok periyodik tahsilatlar gerçekleştirmesi gereken kurumlara işlevsellik sağlamaktadır. Bu konuda en büyük faydayı sağladığı kurumları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Firmalar
- Toptancılar
- Dernekler
- Okullar
- İşletmeler
E-tahsilat uygulamaları, ERP sistemleri ile tamamen entegre edilebilir bir yapıdadır. Bu durum e-tahsilat işlemlerini daha da avantajlı ve pratik bir hale getirmektedir. Çünkü ERP entegrasyonuna sahip e-tahsilat uygulaması üzerinden gerçekleştirilen her türlü işlem aynı zamanda otomatik olarak muhasebe kayıtlarına da işlenmektedir. Bununla birlikte, gerçekleştirilen her tahsilat da ERP yazılımının yönetim paneli üzerinden izlenebilmektedir. ERP entegrasyonu, işlem dökümleriyle birlikte rapor analizi gibi konularda da birçok fayda ve kolaylık sağlamaktadır. E-tahsilat uygulamasının sağlamış olduğu bir diğer avantaj da 3D güvenlik altyapısıdır.
E-Tahsilat Yapmak Güvenli Midir?
E tahsilat nedir ve e tahsilat nasıl yapılır sorularının cevaplarına detaylı bir şekilde yer verdik. Peki e-tahsilat uygulaması güvenli midir? Ya da e-tahsilat uygulaması ne kadar güvenlidir? E-tahsilat uygulamasının güvenliğinden aslında e tahsilat nasıl yapılır başlıklı bölümde kısaca bahsetmiştik. Hatırlarsanız e tahsilat nasıl yapılır başlığımızın altında son olarak ödeme işlemlerini gerçekleştirecek alıcıların diledikleri takdirde güvenli ödeme seçeneğini kullanabileceklerinden bahsetmiştik.
E-tahsilat uygulamaları 3D güvenlik altyapısına sahiptir. Bu sistem 3D Secure olarak da bilinmektedir. 3D Secure güvenlik altyapısı, ödeme işlemlerinin tek kullanımlık şifreler vasıtasıyla gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Bu şifreler, ödeme işlemini gerçekleştiren alıcıların müşterisi oldukları bankalar aracılığıyla, 3D Secure altyapısında kayıtlı bulunan alıcılara ait cep telefonu numaralarına gönderilmektedir. Alıcılar, 3D Secure sistemi tarafından kendilerine gönderilen bu şifreleri belirlenen süre içerisinde girerek ödeme işlemlerini tamamen güvenli bir şekilde tamamlayabilirler. Bu sistemi daha da güvenli yapan şey ise alıcıların cep telefonlarına gönderilen 3D Secure şifrelerinin birkaç dakika içerisinde geçerliliğini kaybetmesidir. Bu süre genel olarak 2 dakika ile 3 dakika arasında değişmektedir.
E-Tahsilat Sistemlerinin Avantajları
- E-tahsilat uygulaması, tahsilat konusunda sorun yaratma potansiyeli olan her türlü gecikmeyi ortadan kaldırır.
- Tahsilatlarınız en pratik yollarla gerçekleştirilir ve ödemeleriniz garanti altına alınır. Böylece işletmenizin zamanında gerçekleştirmek zorunda olduğu ödemeler de risk altına girmez.
- E-tahsilat uygulaması zaman bakımından büyük ölçüde tasarruf sağlamaktadır.
- Alıcılar her türlü kredi kartı veya banka kartı üzerinden ister taksitle isterlerse de peşin olarak ödemeler gerçekleştirebilirler.
- Çek ve senet gibi geleneksel ödeme yöntemlerinin meydana getirebileceği her türlü sorun tamamen ortadan kalkar.
- Havale ve EFT gibi yöntemlerde ödemek zorunda olduğunuz işlem masraflarından tasarruf edersiniz.
- E-tahsilat uygulamasını mobil sürüm üzerinden kullanarak zaman ve mekandan tamamen bağımsız bir şekilde ödeme tahsil edebilir veya gerçekleştirebilirsiniz.
- E-tahsilat uygulaması, işletmelerin nakit akışlarını tamamen kontrol altında tutabilmelerine yardımcı olur.
- E-tahsilat uygulaması sayesinde vadesi geçmiş veya daha ileri tarihli alacaklarınızı son derece pratik bir şekilde izleyebilirsiniz.
- E-tahsilat uygulaması ile ödeme vakti yaklaşan veya günü gelen ödemeleriniz için SMS veya e-mail yoluyla hatırlatma mesajları gönderebilirsiniz.
- E-tahsilat uygulamaları, tahsilat işlemlerinde meydana gelebilecek her türlü hata olasılığını minimum seviyeye indirir.
Portiga Kurucusu