ERP Yazılımları

SaaS ERP ve Bulut ERP: Fark Nedir?

Z

SaaS ERP nedir sorusuna ilk olarak bu kelimenin açılımının ne anlama geldiğini açıklayarak başlayalım. SaaS, Software as a Service kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bu açılımın Türkçe anlamı ise servis olarak yazılım şeklinde çevrilmektedir. Peki nedir bu SaaS ERP? Ayrıca SaaS ERP ve bulut ERP arasında ne gibi farklılıklar bulunmaktadır? Ancak, bu iki farklı ERP yazılımı arasındaki temel farklılıkları açıklamadan önce bir ERP yazılımının ne olduğunu daha iyi anlamaya çalışalım.

Birden fazla çalışanı olan herhangi bir işletme, operasyonel ve finansal verileri ile işlevleri arasında daha sıkı bir bağlantıdan yararlanma ihtiyacına sahiptir. İşte bu aşamada kuruluşlar, etkin bir şekilde çalışabilmek için birden çok sistemin yönetimine ihtiyaç duyar. ERP yazılımı, şirketinizin genel yönetiminde size yardımcı olan bir çözümdür. Başka bir deyişle, ERP sadece envanter ve siparişleri değil, aynı zamanda İK departmanınızı ve sahadaki çalışanlarınızı da yönetmenize izin verir. B2B ile B2C sektörlerinizi ve hatta muhasebenizi denetleyebilir. Yani ERP, kurumsal verileri çalıştırmak için tasarlanmış modüler bir iş yazılımı sistemidir.

SaaS ERP Nedir?

SaaS kavramı aslında bulut bilişimin yükselişinden önce de vardı. İnternetin ilk günlerinde, ilk grafik kullanıcı arabirimi web dünya çapında genel kamuya açık hale geldi. Bunun 1993’te ortaya çıkmasının ardından, küçük bir girişim grubu kendilerine uygulama hizmeti sağlayıcıları adını verdiler. Bu hizmet konsepti oldukça güçlüydü. Ancak o sırada internet altyapısı bu tür bulut hizmetlerini desteklemek için yetersizdi. Bu bulut altyapı sağlayıcıları, internet üzerinden abonelik hizmeti olarak sunulabilecek bulut yazılım uygulamalarının önünü açtı.

SaaS ERP yazılımını birçok işletme için bu kadar çekici kılan çok önemli bir şey var. Sağlayıcı sunucuları kurup yönettiğinden, kuruluşunuzun hiçbir zaman teknoloji hakkında endişelenmesine gerek olmayacaktır. Gelişmiş ERP uygulamalarının potansiyel karmaşıklığı ve zorluğu göz önüne alındığında, bu bir işletme için muazzam bir değer olabilir. İşletmeniz yalnızca, çalışanların internet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan erişebilecekleri yazılımın ara yüzü ile etkileşime girer. SaaS ERP sistemlerini, şirket içi ERP’i değerlendirecek personele, bütçeye veya teknolojik kaynağa sahip olmayan birçok küçük ve orta ölçekli işletme için erişilebilir kılar.

SaaS ERP Yazılımının Avantajları Nelerdir?

  • Maliyetler sadece daha düşük değil, aynı zamanda bir sermaye gideri olmaktan ziyade oldukça öngörülebilir işletme giderleridir. Ayrıca uygun maliyetlidir; yalnızca sisteme gerçekten erişmesi gereken kullanıcılar için ödeme yaparsınız.
  • Muhasebeden insan kaynaklarına, tedarik zincirinden müşteri ilişkileri yönetimine kadar iş ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek, kullanıma hazır mükemmel işlevselliğe sahiptir.
  • Yazılımın esnekliği başka bir büyük avantaja daha yol açar. Bu avantaj da hızlı ölçeklenebilirliktir. İşletmeniz büyüdükçe daha fazla kullanıcı eklemeniz veya tam tersine bir sonraki faturalandırma döngüsünde kullanıcı sayısını azaltmanız yeterlidir. Daha fazla donanım satın almanıza veya oluşturmanıza gerek yoktur.
  • Şirketiniz için en yeni işlevlere erişim sağlama konusunda zamandan ve baş ağrısından tasarruf sağlayan otomatik güncellemelere ve yükseltmelere sahiptir.
  • Kullanıcıların daha fazla sistem işlevinden faydalanmasına yardımcı olan ve benimsemeyi artıran daha çağdaş ve sezgisel bir kullanıcı ara yüzü vardır.
  • Yukarıda sıralamış olduğumuz tüm bu avantajların yanı sıra SaaS ERP sistemleri, bulut ERP sistemlerinin sahip olduğu tüm avantajları da bünyesinde barındırmaktadır.

Bulut ERP Nedir?

Bulut ERP ile yazılım kurumsal tesislerinizin dışında yönetilir. Ayrıca uzak sunucular aracılığıyla teslim edilir. Yani bulut ERP sistemlerini iki temel özelliği olan bir teknoloji altyapısı olarak düşünebilirsiniz. Bu özelliklerden ilki sunucuların tesis dışı bir veri merkezinde olmalarıdır. Genellikle bu sunucular onları kullanan işletmeye ait değildirler. Bu yazılımların diğer temel özelliği ise işletmenin yazılıma internet üzerinden erişiyor olmasıdır. Bir bulut ERP çözümünün sunduğu avantajlar, bulut ERP sisteminin türüne göre değişir. Ancak bu noktada birkaç temel farklılıklar da yer almaktadır. Haydi şimdi ilk olarak bu avantajları sıralayalım.

  • Bulut ERP sistemlerinde, donanım satın almaya gerek olmadığından maliyetler oldukça düşüktür. Özellikle peşin ödeme planında önemli ölçüde indirimler sunulmaktadır.
  • Çok daha hızlı ve daha kolay uygulama seçenekleri sunar.
  • İşletmenin tüm departmanları için sisteme ve içindeki önemli iş bilgilerine daha fazla erişim imkanı sağlar.
  • Sürekli olarak güncel yazılım yükseltmeleri yapılır.
  • Çoğu kuruluşun kendi başına oluşturabileceğinden daha iyi güvenlik, veri depolama esnekliği ve iş sürekliliği yetenekleri sağlar.

Bulut ERP vs SaaS ERP -sizin için en iyisi hangisi?

İkisi arasında benzerlikler olmasına rağmen, bazı temel farklılıklar vardır. Biz de makalemizin bu kısmına kadar hem benzerliklerini hem de farklılıklarını açıklamaya çalıştık.

İlk olarak son derece büyük kuruluşlar ve oldukça sıra dışı iş modelleri ile katı güvenlik gereksinimleri olan organizasyonları ele alalım. Bu organizasyonlar için, şirket içi ERP sistemlerini geride bıraktıkları zaman tek kiracılı bir bulut ERP en iyi seçenek olabilir. Onlara yazılım üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Ayrıca yamaları, yükseltmeleri ve diğer sistem iyileştirmelerini gerçekleştirecek BT personeline ve finansal kaynaklara sahip olmaları muhtemeldir.

Diğer kuruluşların ve organizasyonların tamamı için ise SaaS ERP en iyi çözüm olabilir. Bu, özellikle hızlı bir uygulama, daha düşük başlangıç ​​maliyetleri ve sorunsuz ölçeklenebilirlik arayanlar için geçerlidir. Bu aynı zamanda yazılımını kendileri kurmak ve bakımını yapmak için zaman ve masraftan kaçınmak isteyenler için de geçerlidir. Bu şirketler ayrıca önde gelen yazılım sağlayıcılarının siber güvenlik konusunda bilgili olduklarının farkındadır. Ayrıca verileri için kendilerinden veya üçüncü taraf sunucularından daha iyi koruma sağlayacaklarının da bilincindedirler.

Bir SaaS ERP çözümüne yatırım yapmalı mısınız?

Bir ERP sistemi seçmek ve başarılı bir şekilde uygulamak çoğu zaman o kadar basit değildir. Şirket içi mi, SaaS mı yoksa bulut ERP mi kullanılacağı sorusu birçok işletme için karmaşık ve kafa karıştırıcı bir süreç olabilir. Bu, işi nasıl yürüttüğünüz veya iyi yapıp yapmadığınızla ilgisi olmayan bir teknoloji mimarisi sorusu gibi görünebilir. Mevcut ERP sisteminiz finans, insan kaynakları, üretim, dağıtım, envanter, siparişler ve tedariki entegre ederek birleşik bir veri ve raporlama kaynağı olarak hizmet edebiliyor olabilir. O halde temeldeki dağıtım yöntemi gerçekten önemli midir? Aslında evet, önemlidir. Her çözüm, onları farklı işletmeler için daha iyi veya daha kötü hale getiren belirli avantajlar ve dezavantajlarla birlikte gelir. Örneğin, SaaS ERP tipik olarak daha hızlı devreye alınabilir ve daha düşük ön maliyetlere sahiptir. Bulut ERP ise özelleştirme için daha fazla alan sunabilir. Bu kararı vermeden önce organizasyonunuzun ihtiyaçlarını doğru tespit etmek en doğru çözümü tercih etmeniz için kilit rol oynar.

Makalemizde iki sistemin de avantajlarını açıklayarak konuya tam bir netlik getirmeye çalıştık. Her ERP yazılımı işletmelere farklı avantajlar sağlayacaktır. Bunun yanı sıra eğer organizasyonunuz için uygun ERP çözümünü tercih etmezseniz bu avantajlar dezavantaja dönüşebilir. Biz de bu bağlamda makalemizde size bu konuda doğru tercihi yapabilmeniz adına yardımcı olabilecek tüm bilgileri aktarmaya çalıştık.