E-ticaret

Fulfillment Nedir?

Fulfillment Nedir?

Fulfillment, dilimize yerine getirme olarak çevrilir ve aslında bize bir fikir verir. Öyle ki; fulfillment bir müşterinin siparişini hazırlama ve teslim etme sürecini ifade eder. Birçok ürünü bünyesinde barındıran katalog şirketleri ve daha büyük işletmeler doğal olarak müşteri siparişlerini etkin bir şekilde yerine getirmek ve ulaştırmak için gerekli donanıma sahipken, e-ticaret şirketleri ve küçük işletmeler genellikle E-Ticaret Danışmanlığı  alarak bu işi profesyonellere bırakır.

Yazının devamında sizlere fulfillment ile ilgili detaylı bilgiler veriyor olacağız. Keyifli okumalar dileriz!

Fulfillment Nedir? Nasıl Yapılır?

Fulfillment Nedir? Nasıl Yapılır?

Fulfillment Nedir? Nasıl Yapılır?

Fulfillment yapımı için izlenmesi gereken adımlar şöyledir:

  • Envanter alınımı: Aslında yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir e-ticaret şirketinin envanter işleme süreci için tercih edebileceği iki yol vardır. Bunlardan biri envanteri kendi bünyesinde almak ve stoklamak, veya envanter ile ilgili görevleri halletmek için bir e-ticaret danışmanlığı almak.
  • Envanter depolama: Şirket envanteri kendi depolamaya karar verirse ilk kısım tamamlandıktan sonra yeni bir görev listesi oluşacaktır. Listedeki ana görevler, envanteri rafa kaldırmak ve siparişleri herhangi bir gecikme yaşamadan gönderebilmek adına ürün girdi çıktısını yakından takip etmek olacaktır.
  • Sipariş işleme: Sipariş karşılamayı dışarıdan temin eden işletmelerin sipariş talebini iş ortaklarına ilettikleri işin geri kalan kısmını da onlara bıraktıkları için sipariş işlemenin en küçük ayrıntılarına girmelerine gerek yoktur. Diğer yandan kendi envanterini yöneten firmaların görevleri arasında siparişin raftan alınması, paketleme istasyonuna taşınması, herhangi bir hasar olup olmadığının kontrol edilmesi, kutulanması ve sevkiyat istasyonuna taşınması gibi görevleri bulunur.
  • Siparişi gönderme: Siparişin boyutuna, ağırlığına ve özel gereksinimlerine bağlı olarak en iyi nakliye yöntemi belirlenir. Genellikle bu adımı yerine getirmek için bir üçüncü taraf taşıyıcı firma ile sözleşme yapılır.
  • İade işlemleri: Çevrimiçi alıcılar için, istenmeyen ürünleri kolayca iade etme yeteneği, satın alma işleminde önemli bir faktördür. İadenin zor bir süreç olarak işlendiği durumlarda müşteri memnuniyeti büyük ölçüde azalacaktır ve bu da markanın imajına zarar verecektir. İade edilen ürünlerin teslim alınması, değiştirilmesi ve geri ödenmesinin mümkün olduğunca verimli olmasını sağlamak için, hem alıcılarınız hem de çalışanlarınız tarafından kolayca erişilebilen bir iade politikası tasarlamanız gerekir. Bu adımı otomatik hale getirmek, gereksiz kaos ve hatalardan kaçınmanıza yardımcı olur.

Fullfilment’ın Avantajları Nelerdir?

Birçok küçük işletme için dış kaynaklardan yararlanma kararı zamanla gelir.  Çünkü işletmeler büyüdükçe sorumlulukları da aynı oranda artacaktır. Burada sadece müşteri siparişlerini hazırlayıp göndermek için yeterli zamanları olup olmadığı değil, aynı zamanda bu ürünleri tutarlı ve hasarsız bir şekilde zamanında gönderip gönderemeyecekleri de önemlidir.

Örneğin; aniden beklenenden büyük bir sipariş akışı aldıysanız işletmenizin müşterileri memnun edecek kadar hızlı bir şekilde tüm siparişleri üretecek, paketleyecek ve gönderecek kaynaklara sahip olup olmadığının tespitini yapmış olmanız gerekir. Aksi takdirde büyük bir mağduriyet yaşatabilir ve kayba uğrayabilirsiniz. Bu sebeple fulfillment avantajlarından yararlanmanız tüm süreci ve sorumluluğu yerine getirme konusunda uzmanlaşmış bir şirkete devretmek açısından mantıklı olacaktır.

Diğer bir konu ise yeterli alan meselesidir. Örneğin; işletmeniz, müşteri talebini karşılamak için ürünleri stoklamak adına yeterli alana sahip mi? Yoksa bu alan başka bir kullanım için daha mı iyi, başka şekillerde değerlendirilebilir mi?

Bahsedeceğimiz diğer bir konu ise ürün kalitesindeki tutarlılıktır. İşletmeniz, müşterilere aynı kalitede ürünü tutarlı bir şekilde sunabiliyor mu? Yoksa bir fulfillment uzmanı bunu daha iyi yapabilir mi? Bu gibi soruların cevaplarından elde ettiğimiz tahminlerle, fulfillment kullanımının şirketlere sağladığı faydalar ve kolaylıklar açısından hemfikir olabiliriz diye düşünüyorum.

Fulfillment Süreci Nasıl İşler?

Fulfillment Süreci Nasıl İşler?

Fulfillment Süreci Nasıl İşler?

Aslında süreç düşünülenin aksine sadece müşterinin siparişini göndermek için onu bir kutuya koyup postaneye bırakmaktan daha fazlasıdır. Fulfillment aşamalı bir operasyondur ve şirketler genellikle şunlarla ilgilenir:

  • Ürünü ve ürün bileşenlerini depolamak,
  • Ürünü üretmek veya monte etmek, ürün ciltleme sayfalarının fotokopisini çekmek veya postalanacak bir CD’nin bir kopyasını oluşturmak,
  • Siparişi bir zarf veya kutuda paketleme,
  • Sevkiyat için siparişin etiketlenmesi,
  • Büyük nakliye şirketleri ile anlaşmak,
  • Müşteriye siparişinin yolda olduğunu e-posta ya da sms yolu ile bildirmek,
  • Ödemeyi işleme koyma ve işletmeye para aktarma.

Fulfillment Nasıl Fiyatlandırılır?

Fulfillment Nasıl Fiyatlandırılır?

Fulfillment Nasıl Fiyatlandırılır?

Her fulfillment şirketinin farklı bir ücret yapısı ve yetenekleri vardır. Bazıları ciltleri, kitapları ve paketleri yazdırabilir ve bir araya getirebilir, diğerleri ise tamamlanmış ürünleri depolayabilir ve sipariş edildiği gibi gönderebilir. Bu nedenle, birçok fulfillment şirketi belirli bir miktara kadar parça başına ücret alacaktır, böylece her siparişin sevkiyattan sonra bile sizin için karlı olmaya devam edeceğini önceden görebileceksiniz. Ek olarak miktar ne kadar yüksek olursa, parça başına maliyet o kadar düşük olur.

Amazon FBA Nedir?

Amazon FBA Nedir?

Amazon FBA Nedir?

Amazon FBA, üçüncü taraf satıcıların siparişlerini yerine getirme ve nakliye hizmetlerini otomatikleştirmeleri için bir araç olarak Amazon tarafından sunulan bir hizmettir. Aslında konsepti oldukça basit ve zahmetsiz: Satıcılar satar, Amazon gönderir. Müşteriler mutlu olur!

Amazon FBA’nın birçok faydası bulunur. Örneğin; Amazon FBA’ya kaydolan herkes, ürün ve para iadelerinin yanı sıra Amazon’un depolarında ürün depolama, toplama ve paketleme ve daha fazlası dahil olmak üzere tüm nakliye işlemlerini Amazon’un yapmasına izin verebilir. Satıcılar, ürünlerini depolayan ve gelen tüm siparişleri işleyen Amazon’a gönderir. Satışları siz üstlendiğiniz ve Amazon’da ürünlerinizin stokta kalmasını sağladığınız sürece gerisi sizin için yapılır. Aslında satıcıları büyük bir iş yükünden kurtardığını söyleyebiliriz.

Ancak tabii ki bu hizmetler için Amazon’a belli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Peki ücretinizin karşılığında ne alıyorsunuz? İnceleyelim:

  • 7/24 Amazon müşteri hizmetlerine erişim hakkı,
  • Sipariş karşılama ve nakliye masraflarının tümü ücrete tabi, (toplama, paketleme ve gönderme)
  • Dünyanın en dinamik sipariş karşılama ağlarından birine erişim!

Amazon FBA’in Avantaj ve Dezavantajları Neler?

Tabii ki her şeyin avantajı olduğu kadar dezavantajları da bulunur.

Amazon FBA’nın sizin için doğru çözüm olup olmadığına karar verirken bir artılar ve eksiler listesi yapmak isteyeceksiniz. Sonuç olarak, en iyi kararlar böyle verilir ve mevcut durumunuz için hangi tarafın daha ağır bastığını görebilirsiniz. Birlikte inceleyelim:

Amazon FBA’in Avantajları

Sizin için en iyi avantajları listeledik:

  • Zahmetsiz nakliye ve lojistik hizmetleri: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, tüm işleri Amazon sizin yerinize yapar. Siz sadece ilanlarınızı takip edin, üründe stoklandığından emin olun ve baştan sona yerine getirilmesinin halledilmesine izin verin. Küçük bir ücret, büyük bir hizmet. Kazan-kazan durumu!
  • İndirimli gönderi ücretleri: Amazon, FBA platformu aracılığıyla gönderim maliyetlerinizde daha az harcama yapmanıza olanak sağlar. Bu nedenle, ücret ödüyor olsanız bile, nakliye tasarruflarını hesaba kattığınızda düşündüğünüzden daha düşük olacaktır.
  • İade yönetimi: Satışlara ek olarak FBA, iade ve geri ödemeleri de satışın bir parçası olarak gördüğü için kendisi gerçekleştirir.
  • Müşteri hizmetleri yönetimi: Amazon, Amazon FBA satıcıları için kendi müşteri hizmetlerini sunar. Buna ek olarak, FBA platformlarını kullanabilir, tüm hizmetlerinizi kolay yönetim için tek bir platform üzerinden yönlendirebilirsiniz. Böylelikle karışıklığa bir son vermiş olursunuz.
  • Hızlı teslimat: Amazon FBA’daki ürünler otomatik olarak Prime rozetini alır ve Prime ücretsiz gönderim ve gönderim süreleri için uygundur. Ayrıca, hizmete dahil olduğu için bunu yapmak için premium nakliye ücretlerini ödemeniz veya ücretlendirmeniz gerekmeyecek.
  • Daha fazla depolama alanı: Gerçekçi olalım, FBA olmadan ne kadarlık bir depolama alanınız olabilir? Bir deponuz var mı? Ya da şirketinizde yeterli alan var mı? Depolama kısmı ile ilgili sorun yok diyelim, peki envanteri taşıma ve yönetme yeteneğine sahip misiniz? Amazon FBA programının gerçekten size fayda sağladığı yer burasıdır. Temelde sınırsız depolama alanına erişiminiz var diyebiliriz.

Amazon FBA’in Dezavantajları

Doğal olarak, her hizmet herkese uyacak diye bir kural yok. Şimdi de dezavantajları inceleyelim ve kararı size bırakalım:

  • Maliyet: Bir işe başlamak isteyenler için para her şey demektir. FBA her ne kadar hayat kurtarıcı bir hizmet olsa da eğer birikiminiz yoksa ya da küçük bir işletme sahibiyseniz başlangıçta maliyet size çok yüksek gelebilir.
  • Daha fazla iade: İstatistiklere bakıldığında iade sayısında veya sıklığında bir artış gören satıcılar olmuştur. Ancak bu kısmen Amazon’un açık iade politikasından kaynaklanmaktadır. Bu durum sizi etkileyebilecek olsa da Amazon tüm süreci üstlenir, bu nedenle bu problem de dünyanın sonu değildir.
  • Uzun süreli depolama ücretleri: Amazon, envanterde uzun süre ürün bekletmeyi sevmez. Bu nedenle daha uzun depolanan mallarınız için daha fazla ödeyeceksiniz. Uzun vadeli depolama ücretleri dünyanın sonu değildir ancak Amazon FBA’in iş hedefleriniz için hala mali açıdan mantıklı olmasını sağlamak için, bu durumları göz önünde bulundurup bu süreci bütçenize dahil etmeniz gerekir.
  • Ürün hazırlama gereksinimleri: Amazon FBA aracılığıyla karşılanmak üzere depoya gelen ürünler için kendi gereksinim listesine sahiptir. Tüm ürünlerinizi Amazon’a göndermeden önce, nasıl paketlendikleri, uygun etiketlemenin sağlandığı ve Amazon FBA envanter depolama yönergeleri izlenerek sevk edildiği de dahil olmak üzere uygun şekilde hazırlandığından emin olmanız gerekir. Yani bu biraz titiz bir işçilik gerektirebilir.
  • Amazon FBA ücret ödemesi: Amazon’a olan borcunuzu erteleyemezsiniz. Bir önceki satışı ödemek için bir sonraki satışı kullanamazsınız. Amazon, size herhangi bir ödeme yapmadan önce kendilerine borçlu olunan tüm ücretleri kesecektir. Eğer ücretleri karşılayacak kadar bakiyeniz yoksa, kalan borcunuzu ödemek için borca girebilir ya da kredi çekmek durumunda kalabilirsiniz.

E-ihracat danışmanlığı alarak tüm bu süreçleri pratik bir şekilde halledebilirsiniz.