E-ticaret

Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Nedir?

Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Nedir?

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin kullanımına yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası, firmaların vadeli alacaklarını vade zamanında tahsil edebilmelerine yönelik, var olan riskleri en aza indirgemeye yarayan bir sigorta şeklidir. Bu yazımızda sizlere ticari devlet destekli ticari alacak sigortası ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi anlattık. Elbette daha fazlası için ve dijital pazarlama çalışmalarınızda gerekli prosedürleri doğru uygulama noktasında detaylı, profesyonel destek için E-Ticaret Danışmanlığı almanızı tavsiye ederiz. Keyifli okumalar!

Ticari Alacak Sigortası Nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 30635 sayılı kanunu ile “Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası” yürürlüğe girmiştir. Ticari alacak sigorta, 2019 yılının başında yürürlüğe alınan bir çeşit sigorta havuzudur. Sigortanın dört farklı satış teminatı bulunmaktadır. Bunlar 120, 180, 240, 360 günden oluşmaktadır. Söz konusu sigortayı yaptıran şirketler kendi alıcılarına kendi sistemleri içinde belli bir oranda kredi limiti tahsis eder.

Hangi Şirketler Sigorta Yaptırabilir?

Hangi Şirketler Sigorta Yaptırabilir?

Hangi Şirketler Sigorta Yaptırabilir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Ticari Alacak Sigortası KOBİ’lere özgüdür. Aşağıdaki şartları sağlayan KOBİ’ler bu sigortadan yararlanabilirler:

  • Söz konusu şirketin, sigorta için başvurulan süreden 2 yıl önce kurulmuş olması beklenmektedir.
  • Şirketlerin basit usulden ayrı bir vergi mükellefi olması beklenmektedir.
  • Şirketin bir önceki mali dönemde, yıllık satış hasılatının 125 milyon Türk Lirasını aşmamış olması beklenmektedir.
  • Şirket, mevcut sigorta kurumunun risk merkezinde yapılan değerlendirme kriterlerini geçmelidir.

Teminata Dahil Alacaklar

Teminata dahil ticari alacaklar yurt içi ile sınırlıdır. Ek olarak; en fazla 360 gün vadesi bulunan yurt içi alacakların teminata alınması mümkündür. Teminata dahil alacakların satışı aşağıdaki gibidir:

  • Sigorta kapsamında olan satıcı ile alıcı bir satış sözleşmesi yapmışsa, satış vadesi belliyse, satış sözleşmesi yoksa ve sigorta kapsamında olan satıcı ile alıcının arasında karar verilen satış vadesi faturada yer alıyorsa,
  • Döviz kuruna endekslenmemiş fatura ve sözleşmeler hariç fatura ve faturalar Türk Lirası bazında kesilmişse,
  • Kamu kuruluşu olmayan ve tüccar unvanı bulunmayan gerçek şahıslar, odalar, belediyeler, meslek birlikleri, borsalar, vakıflar, dernekler, kamu iktisadi kuruluşları ve vakıflar dışında kalan alıcılara yapılan tüm satışlar,
  • Senet, çek ve açık hesap gibi yöntemler ile yapılmış satışlar teminata dahil alacaklardandır.

Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Avantajları

Devlet destekli ticari alacak sigortasının avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Ticari Alacak Sigortası KOBİ’lerin kendi bütçeleri için uygun maliyetlerde tahsilat hizmeti almasını ve giderlerini azaltmalarını sağlar,
  • İşletme yönetim birimleri ticari alacak sorunları ile ilgilenmek zorunda kalmaz,
  • Ticari Alacak Sigorta kapsamında bulunan satışlar adına riskler minimize edilir ve KOBİ’ler kendilerini güvenceye alarak işlerini problemsiz bir şekilde sürdürebilirler.

Devlet Destekli Alacak Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Devlet Destekli Alacak Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Devlet Destekli Alacak Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Bu kısmı bir örnekle anlatalım. X KOBİ, 3 milyon Türk Lirası satış cirosuna sahip diyelim. X KOBİ, 10 adet alıcıya 180 günlük vadeli satıştan ortaya çıkan 2 milyon Türk Lirası alacağını sigorta yaptırmak istiyor diyelim. Bu KOBİ’nin vadeli satışlarından kazandığı 3 milyon Türk Lirası cironun vade süresi 180 gün ise bu tabloda uygulanması gereken prim oranı %0,70 olmalıdır. Bahsedilen oranlara herhangi bir sigorta şirketinin web sayfasından ulaşabilirsiniz.

Yukarıdaki gibi bir örnekte X KOBİ 3 milyon TL x %0,70 matematiği ile 21 bin Türk Lirası prim ödemelidir. Ödenmesi gereken tutara %5 gider vergisi de eklenecektir. Ardından, X KOBİ’nin alabileceği destek 21 bin x 30 hesabı ile 630 bin Türk Lirasına tekabül etmektedir. Ancak, hasar söz konusu ise alıcı en fazla 100 bin Türk Lirası tazminat alabilir.