Bulut teknolojisinin gelişmesi bulut ERP yazılımlarının ortaya çıkmasında en büyük etken olmuştur. Bu durum da son zamanlarda bulut tabanlı ERP nedir sorusunun sıklıkla sorulmasına sebep olmuştur.
İş dünyasının önde gelen dev şirketleri bulut teknolojisinden etkin olarak faydalanıyor. Bulut çözümleri sunduğu birçok avantajla eski sıkıcı manuel süreçleri, güvenliği, doğruluğu, verimliliği ve üretkenliği artıran otomatik süreçlere evirmeyi başardı. Bunun sonucunda da modern kuruluşlar için yeni bir standart haline geldi. Peki sizin işletmenizin de bir sonraki adımı atarak bulut teknolojisinin avantajlarından faydalanma zamanı geldi mi? Eğer bu soruya cevap vermekte zorlanıyorsanız kendinize şu soruları da sorarak bu süreci kolaylaştırabilirsiniz:
- İşletmenizin organizasyonel süreçlerinin yürütülmesi elektronik tablolara mı bağlı?
- Bu elektronik tabloların hepsi farklı veriler mi sunuyor?
- Satış temsilcilerinizin faaliyetleri hakkında net bir görüşünüz var mı?
- Ekiplerinizin birden fazla sistemde birkaç kez verileri yeniden girmek zorunda kaldığını mı düşünüyorsunuz?
- Üretim veya satın alma süreçlerini içgüdü hissi etrafında mı planlıyorsunuz?
- Kilit iş süreçleriniz izole bir şekilde mi saklanıyor yoksa sadece birisinin kafasında mı?
Bulut Erp Nedir?
Bulut tabanlı ERP nedir sorusu son dönemlerde oldukça revaçta. Bu soruyu cevaplamak için hem ERP sistemlerinin hem de bulut teknolojisinin işletme dünyasına sunmuş olduğu yenilik ve avantajlardan da bahsetmek gerekir.
Çeşitli BT altyapısına ve veri merkezlerine yatırım yapan büyük kuruluşlar, depolama ve bilgi işlem taleplerini karşılamak için gerekenden çok daha fazlasını harcamaktadırlar. Buna rağmen, bu yüksek maliyetli donanım kullanımına veda etmekte zorlanırlar. Bu durumun neticesinde de kullandıkça öde sistemiyle hizmet veren bulut platformu onlar için bir anda daha çekici hale gelir.
Bulut çözümlerinin sağladığı çeviklik, yalnızca BT ile ilgili değildir. Aynı zamanda insan hatasının azaltılması, süreçlerin hızla değiştirilmesi, hizmetlerin ve uygulamaların yeniden kullanılmasıyla ilgili maliyetlerin de düşürülmesini mümkün kılar. Bulut tabanlı ERP nedir sorusuna dönecek olursak, bulut ERP, bulut teknolojisinin sağlamış olduğu bu avantajlarla bütünleşik bir ERP hizmeti sunan program çeşididir. Bulut ERP, bir ERP yazılımının şirket içi veya tesis içi kullanımının maliyetlerini en alt seviyeye çekmenin en iyi yoludur.
Bulut ERP Yazılımının Bileşenleri
Bulut ERP, kurumsal kaynak planlamasının yanı sıra müşteri ilişkileri yönetimi, üretim planlama, bilgi teknolojisi sistem yönetimi ve diğer bulut uygulamaları sistemlerini optimize etmeyi sağlar. Buna göre bulut ERP yazılımı temel bileşenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- ERP
- CRM
- MRP
- ITSM
Bulut çözümleri sağlayıcısı, müşterilerinin ihtiyaçlarına göre iş danışmanlığı çerçevesinde en iyi çözümleri belirler ve düzenler. Bulut ERP, çözümlerin değerini, uygulamadan ve eğitim ile destek hizmetlerini sunmadan önce gösterir. Müşterilerinin işlerini GAB’S piramidi olarak adlandırılan yeni bir yaklaşımla değerlendirir. Bu yaklaşım, müşterinin işindeki her bir departmanı en alttan en üste kadar ele alır. Bunun yanı sıra bu departmanların her süreçten en iyi şekilde yararlandıklarından da emin olur.
Bir bulut ERP yazılımı temel olarak her ERP sisteminin sağlayabileceği bileşenleri bünyesinde bulundurur. Bunun yanı sıra bulut ERP, fiyat konusunda sağladığı avantajlar sayesinde maliyet açısından çok daha avantajlıdır. Bulut ERP fiyat avantajları her ne kadar hizmet sağlayıcısına göre değişiklik gösterse de temel olarak diğer ERP sistemlerine göre daha düşük maliyetlere sahiptir.
Bulut ERP Kavramları
ERP sistemleri hakkında en fazla sorulan sorulardan birisi bulut tabanlı ERP nedir sorusudur. Tabi ki, Bulut tabanlı ERP nedir konusunu açıklamak adına bu sistemlerin kavramları hakkında da bilgi vermek gerekir. Bulut ERP fiyat konusunda sağladığı avantajlar sayesinde oldukça öne çıksa da birtakım farklı konularda da üstün faydalar sağlayabilmektedir. Bulut ERP fiyat avantajının yanı sıra güvenlik kavramına da son derece önem vermektedir. Bu sistemler son derece güvenli bir şekilde bulut platformu üzerinde ERP yazılımı hizmeti sunmaktadır.
Bulut tabanlı ERP nedir konusu ile ilgili araştırmalar yapıp uygun bir hizmet sağlayıcısı bulmak için bulut ERP fiyat bilgilerine bakıyorsanız bilmeniz gereken bir şey var. Bulut ERP fiyat avantajına sahip her sağlayıcı aynı kalitede hizmet sunamayabilir. Bazı eski ERP hizmet sağlayıcıları yazılımlarını sadece kendi internet bağlantılı veri merkezlerinden çalışacak şekilde yenilemişlerdir. Bu ERP sistemlerini uygulayan işletmeler, basitleştirilmiş yükseltmeler ve büyük bir kaynak havuzunun uygulamaları desteklediği bulut veri merkezi modelinin gücünden mahrum kalabilir. Bunun gibi, bulut tabanlı ERP sistemlerinin diğer avantajlarını da kaçırabilir.
Bulut ERP Yazılımı Türleri
Bulut tabanlı ERP nedir sorusunu soran birisi için şunu belirtmekte fayda var. Tüm bulut ERP sistemleri eşit değildir. Ayrıca birden çok bulut ERP yazılımı türü vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Çok Kiracılı SaaS
ERP yazılımının tek bir sürümüdür. Altyapısı birden çok kuruluşa hizmet eder. Ancak, her kuruluş aynı yazılımı kullanır. Bu veriler aynı sunucularda barındırılmasına rağmen bir şirketin verilerine diğerleri erişemez.
- Tek kiracılı SaaS
ERP yazılımının tek bir sürümüdür. Altyapısı yalnızca bir kuruluşa hizmet eder. Başka bir deyişle, bir kuruluşun verileri, benzersiz bir yazılım örneği çalıştıran özel sunucularda barındırılır.
- Genel bulut
Hizmet sağlayıcısına ait olan birden fazla organizasyon, bulut bilişim hizmetlerini paylaşır. Ancak, bir kuruluşun verilerine ve uygulamalarına diğerleri erişemez.
- Özel bulut
Özel bulut tabanlı ERP sistemi, farklı hiçbir kuruluşla paylaşılmayan hizmet türüdür.
- Hibrit ERP
Adından da anlaşılacağı gibi iki farklı ERP hizmetinin hibrit bir şekilde hizmet sağlamasına verilen isimdir. Hibrit ERP sistemleri bilgi işlem, depolama ve hizmetler için şirket içi yazılımı özel veya genel bulut ile birleştirir.
Bulut ERP Yazılımının Faydaları nelerdir?
Bulut tabanlı ERP nedir ve bulut ERP fiyat bilgisi gibi konuların üzerinden geçtik. Bulut tabanlı ERP nedir konusuna değinip de bu teknolojinin sağlayacağı avantajları açıklamadan geçmek olmaz.
- Daha İyi İş Zekası
Bulut ERP teknolojisi, kuruluşların karmaşık teknik yapılandırma veya BT personeli olmadan verilere uzaktan erişmesine olanak tanır. Son iki yılda, bulutta iş zekası kullanan kuruluşların sayısı iki katına çıktı. Bu sistemin benimsenmesi, müşteri yolculuğunu anlamak ve iyileştirmek amacıyla satış ve pazarlama departmanları arasında özellikle yaygındır. Çünkü son derece güvenilir gerçek zamanlı veriler sağlar.
- Hızlı Uygulama
Bulut ERP sistemlerinin uygulanması, şirket içi ERP sistemlerinden daha hızlıdır. Bulut teknolojisi için teknik ortam, 24 saat gibi kısa bir sürede yapılandırılabilir.
- Temel Yetkinliklerinize Odaklanma Olanağı
Birçok kuruluş, yeterli BT personelinden yoksundur. Bulut sağlayıcılarıyla aynı kaynakları ve altyapıyı da karşılayamayabilir. Bir kuruluş BT konusunda yeterli düzeyde beceriye sahip olsa da, bu mutlaka onun temel yetkinliği değildir.
- Maliyet Tasarrufu
Bu noktaya daha önce bulut ERP fiyat konusunda da değinmiştik. Bulut ERP yazılımı teknolojisinin başlangıç maliyeti, şirket içi ERP yazılımından daha düşüktür. Şirketler, işletme maliyetlerini azaltmaktan çok sermaye harcamalarını en aza indirmekle ilgilenir. Bulut ERP fiyat avantajları sebebiyle de uzun vadeli maliyetleri en aza indirmek isteyen bir çok işletme tarafından tercih edilmektedir.
- Yüksek Veri Güvenliği
Bulut ERP fiyat avantajlarının yanı sıra yüksek güvenlik avantajlarına da sahiptir. Bu sistemler çok güvenli barındırma ortamlarına sahip olma eğilimindedir. Bu yüzden güvenlik ihlallerini önlemek için birçok kuruluş bu sistemlere yönelir.
Portiga Kurucusu